Cuba Klik Sini

pukul brape skarang..??


Get your own Digital Clock

Saturday, June 15, 2013

4 Negara Yang Makan Makanan Paling Pedas

Dalam masakan Melayu, 
makanan pedas tak boleh dipisahkan,..
contohnya Negeri Sembilan 
yang sinonim dengan 
masakan yang pedasnye,...

Tetapi kepedasan makanan 
negara kita tidak boleh 
menandingi kepedasan 
makanan pedas dari 
4 buah negara nie,..

Kalau di Malaysia, ada orang 
tak boleh makan pedas
dan ada yang suka pedas.,..

Tapi di 4 buah negera nie,...
makanan pedas dah sebati 
dengan mereka dan 
mereka pon membesar 
dengan rempah ratus yg pedas,...


 

KOREA SELATAN & KOREA UTARA


Korea terkenal dengan makanan simbolik mereka
iaitu Kimchi. Kimchi adalah sayuran yang ditapai bersama campuran cili, rempah ratus dan bahan perasa. Kebanyakan makanan Korea ni akan dimasukkan kimchi, seperti sup dan juga pizza!
Dan hampir kesemua makanan Korea nie akan dimasukkan rempah ratus pedas yg kaw2...
owh,...so, no wonder la ayam kfc ala Kpop tu pedas gila!





BHUTAN

Bhutan adalah sebuah negara yang terletak ditengah-tengah India dan China. Masakan tradisional Bhutan menggunakan banyak cili dan mereka menganggapnya sebagai sayuran bukannya rempah. Sampai macam tu sekali kan!




MEXICO
Penggunaan rempah ratus yang 
pedas dalam masakan sudah lama 
diamalkan sejak beribu 
tahun dahulu di Mexico. 
Lada Poblano yang berwarna
 hijau gelap dan sangat pedas 
adalah salah satu lada yang 
paling banyak digunakan 
dalam masakan Mexico. 
Begitu juga dengan Lada Jalapenos 
yang sering digunakan 
dalam salsa dan marinades.




INDIA

Sebut sahaja India pasti terus
 teringat masakan kari nya yang kaw.
Hampir keseluruhan penduduk india menggunakan pelbagai jenis rempah dan lada didalam masakan harian mereka.




info credit to: eHow.com

No comments:

Post a Comment